Viscose

Viscose

Viscose

Viscose, ook wel kunstzijde genoemd, is een stof die heel zacht aanvoelt. Vlot en licht, is het de perfecte stof voor lichte topjes, blouses, sarouilles, jurken en broeken. In deze sectie vind je een veelheid aan kleuren en patronen die bij elke stijl passen. Dus aarzel niet - ga voor viscose! Alles over viscose >

Filter
Filter

1309 producten

Pagina
  1. Zwartgrijze keper viscose
  2. Jersey zacht effen ecru
  3. Popeline viscose ovaal wit
  4. viscosestof bladeren beige
  5. Viscosestof dieren
    Viscosestof dieren
    € 14,99 /m

1309 producten

Pagina

Alles over Viscose: een revolutionaire stof

Viscose is een van de stoffen die de wereld van de textielindustrie aan het begin van de vorige eeuw heeft gerevolutioneerd. Deze stof heeft tal van voordelen en is perfect voor alle naaifanaten die hun garderobe willen vullen met kledingstukken in felle kleuren en pasteltinten. Naai je droomoutfit voor de komende zonnige lentedagen of zomer. Bestel nu viscosestoffen die precies aan je wensen voldoen. Ga aan de slag en naai jezelf een geweldige nieuwe outfit!

Wat is Viscose?

Van natuurlijk naar synthetisch

Viscosestof bestaat uit natuurlijke plantaardige textielvezels die door industriële processen worden omgezet in kunstvezels. De stof lijkt sterk op zijde en wordt daarom ook wel "kunstzijde" genoemd. De natuurlijke vezels worden via innovatieve processen omgezet in chemische vezels.

Mode ontmoet wetenschap

Mensen hebben geleerd om synthetische materialen te maken uit plantaardige stoffen. Viscose bestaat meestal voor 90% uit cellulose en collodion, afkomstig van hout. De grondstof wordt behandeld met chemische processen om het gewenste resultaat te bereiken. Wat betekent dit precies? De cellulose wordt in verschillende stappen omgezet in een stroperige (viskeuze) massa en vervolgens industrieel gesponnen in het natte spingarenproces.

Terugblik

De textielstof viscose werd eind 19e eeuw ontdekt en behoort tot een van de eerste kunststoffen in de textielindustrie. In 1880 begon de Franse chemicus Hilaire de Chardonnet kunstzijde uit houtpasta te produceren en verving zo de zijderupsen.

Tegelijkertijd waren ook de heren Cross en Brelan in Engeland bezig met houtcellulose en patenteerden ze in 1892 viscose. Nadat de grondstof voor viscosevezels was ontwikkeld, moest deze worden gesponnen en vervolgens verder worden verwerkt tot textiel. Dit doorbraak werd door de chemici in 1898 bereikt.

Wist je dat?1900 markeert het begin van het succesverhaal van viscose: de viscosegarens werden voor het eerst aan een groot publiek gepresenteerd op de wereldtentoonstelling in Parijs. Vanaf dat moment was viscose wereldwijd bekend.

Vanaf 1918 werd de viscosestof op verschillende continenten geproduceerd. De stof was goedkoop en leek sterk op het weinig verkrijgbare zijde.

Viscose werd een alternatieve stof voor goedkope kleding en verspreidde zich daardoor snel in de textielindustrie. Deze destijds revolutionaire textielstof heeft echter ook enkele ecologische keerzijden.

Wat kenmerkt de viscosestof?

Een stof met veel voordelen

Viscose valt op door zijn lichtheid en soepel vallend karakter. Bewegingsvrijheid en een zijdeachtige glans overtuigen helemaal.

Viscose voelt bijna aan als katoen en is absorberend en ademend. Het textiel is echter niet erg elastisch. Kledingstukken van viscose zijn vaak verkrijgbaar in felle kleuren, omdat de stof niet echt vervaagt en zijn kleur goed behoudt.

De beperkingen van viscose

Viscosestoffen kreukelen zeer snel en worden snel vuil. Een delicaat textiel dat voorzichtig gedragen moet worden.

MT Stofferie raadt u als beginnende naaister aan om beter voor een andere stof te kiezen. Vaardigheid en enige naai-ervaring zijn aan te bevelen om de delicate stof te bewerken.

Deze stof is voornamelijk geschikt voor de lente- of zomergarderobe en is niet bedoeld voor de koudere maanden. Kies dit materiaal voor kledingstukken voor warme zomerdagen. Houd er rekening mee dat viscose, net als veel andere synthetische materialen, statische elektriciteit kan opwekken.

Hoe herken je viscose?

Viscose als basisstof kan worden ontwikkeld tot een verscheidenheid aan textielsoorten zoals popeline en crêpe. De verscheidenheid aan stoffen kan tot verwarring leiden. MT Stofferie geeft u enkele tips en trucs om viscose te herkennen.

Kleine tips en trucs

Het eerste herkenningskenmerk van viscose is dat het in natte toestand een stijve textiel wordt. Zodra het droog is, neemt het zijn gebruikelijke lichte vorm weer aan. Als u de stof tussen uw vingers knijpt en de gevormde plooien blijven zitten, is het van slechte kwaliteit.

Ontdek onze selectie viscosestoffen

Een verscheidenheid aan prints en patronen

Bij ons vindt u een ruime keuze aan textielstoffen met prints voor elk wat wils. Wat dacht u bijvoorbeeld van bloemenprints of gestippelde prints voor uw creatieve ontwerpen? Geeft u de voorkeur aan grote motieven of liever kleine details op uw stoffen? Laat u inspireren door de huidige trends en naai uzelf een nieuwe outfit. Of het nu bohemien, elegant of vintage is, met onze stofselectie is alles mogelijk.

Krachtige kleuren

Bij ons vindt u verschillende viscosestoffen in een opwindend kleurenpalet. Ontdek de mooiste kleurtinten zoals geel, blauw, groen, rood en meer. Natuurlijk mogen klassiekers zoals wit, bruin, grijs of zwart niet ontbreken in ons assortiment. Bij ons vindt u zeker precies wat u zoekt voor uw modieuze creaties met viscosestof.

Ontwerp uw garderobe met onze viscosestoffen naar uw smaak

Viscose is de ideale textielstof voor lichte en zomerse kleding. Ontdek ons assortiment prachtige stoffen en naai uzelf een kledingstuk voor warme zomerdagen:

  • Dunne blouses. Of het nu met korte of lange mouwen is, onze viscosestoffen zijn perfect voor al uw creatieve ideeën. Met deze stof vallen uw ontwerpen mooi en soepel tijdens het dragen.
  • Wat dacht u van off-shoulder kledingstukken voor de hete zomerdagen? Naai prachtige zomertops in felle kleuren voor een modieuze uitstraling in de zomer.
  • Jurken die uw figuur flatteren: naai uw droomjurk met een lichte viscosestof met bloemenprint. U zult er geweldig uitzien!
  • En als u liever geen jurken draagt, kunt u natuurlijk ook een nieuwe zomerbroek van viscose maken. Uw trouwe metgezel voor de warme zomermaanden.
  • Rokken. Lange rokken van viscose brengen u moeiteloos door de dag. En korte rokken van de textielstof bieden onbeperkte bewegingsvrijheid.
  • Lichte zomerblouses zijn een must-have voor elke garderobe.
  • Ondergoed. Wilt u een nachthemd of een lichte pyjama met broek en top naaien? U kunt ook nog een bijpassende ochtendjas maken. Met viscose zijn de mogelijkheden eindeloos.
  • Een sjaal of stola. Met de delicate viscosestoffen kunt u prachtige sjaals en elegante stola's naaien. Het ideale accessoire voor elke outfit.

En wat te doen met de stofresten?

Er zijn tal van creatieve ideeën om ook restjes stof te gebruiken. U kunt uw favoriete blazer verfraaien en versterken met gekleurde stoffen op de ellebogen of bijvoorbeeld dunne stoffen riemen voor uw jurken naaien. Kies een stof in de juiste kleur en geef uw favoriete items modieuze details.

Om u te helpen bij het maken van uw modieuze creaties, hebben we enkele patronen voor u samengesteld. Wacht niet langer en geniet van het creatieve proces.

3 Tips voor het reinigen van viscose

Viscose is een bijzonder gevoelige stof en moet met veel zorg worden behandeld, vooral wanneer het nat is.

Hoe viscosestoffen te wassen?

We raden aan viscose met koud water met de hand te wassen om uw kledingstukken optimaal te verzorgen en te beschermen.

Probeer viscosestoffen niet te vaak in de wasmachine te wassen. Als u toch de voorkeur geeft aan machinewassen, kies dan absoluut een delicaat wasprogramma of "handwas" en zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 30°C. We raden aan af te wisselen tussen handwas en machinewas, zodat u uw stoffen langdurig en van goede kwaliteit kunt behouden.

Vlekken op de viscosestof, wat te doen?

U hoeft alleen de stof te bevochtigen met lauw water en wat wasmiddel met uw vingers in te wrijven. De vlek zou gemakkelijk van de stof moeten loskomen.

En na het wassen?

Als de viscosestof nat is, heeft deze een stevige en stijve uitstraling. U moet de stof daarom niet draaien of uitwringen. Probeer viscose met behulp van handdoeken met de hand uit te drukken. Vermijd absoluut de droger om geen vervelende verrassingen met uw favoriete kledingstukken te hebben! Hang uw textiel het beste op een hanger en laat het gewoon aan de lucht drogen.

Bovendien moet u viscosestof binnenstebuiten strijken als deze nog een beetje vochtig is. Let erop dat het strijkijzer niet te heet is om vlekken en drukplekken op de stof te voorkomen. Om zeker te zijn, kunt u ook een strijkdoek gebruiken.

U weet nu het een en ander over viscose! Bij MT Stofferie vindt u een selectie van hoogwaardige stoffen tegen goede prijzen. Het is nu tijd om uw geweldige ideeën om te zetten in opwindende naaiprojecten.