Zacht, warm en esthetisch, fluweel is een tijdloze stof. Je kunt het zowel in je garderobe als in je meubels vinden. Ontdek alle kenmerken van fluweel en het assortiment aangeboden door Mondial Tissus!
Alles wat je moet weten over fluweel
Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en oorsprong van fluweel, de geheimen van de fabricage en de belangrijkste kenmerken? Mondial Tissus onthult alles voor jou.
Fluweel: geschiedenis en oorsprong
Rechtstreeks uit het Oosten komt fluweel voort uit de regio Kasjmir in Perzië. De stof wordt dan "zwanendons" genoemd. Sindsdien heeft deze stof eeuwen doorstaan en allerlei soorten mensen gekleed: grote koningen, burgers, arbeiders...
Geïmporteerd in Europa in de veertiende eeuw, steunt dit nobele materiaal op de uitbreiding van de zijde-industrie, waarvan het zijn samenstelling heeft. Het duurt niet lang voordat het zich ontwikkelt in de grote Italiaanse steden Genua, Venetië, Milaan en Florence. In die tijd werd deze stof gevonden met plantaardige of geometrische motieven.
Vanaf de negentiende eeuw democratiseert fluweel zich en krijgt het een plaats in de weefcentra van Lyon in Frankrijk. Een eeuw later zal men het beroemde "panne de velours" weven (gebruikt in Haute Couture). Vandaag de dag wordt fluweel gedragen op de catwalks van grote modehuizen. Het wordt in verschillende vormen gevonden, van jasjes tot broeken.
Hoe wordt fluweel gemaakt?
Ondanks wat men denkt, is fluweel geen type vezel op zich. Het is een welbepaald weefproces. Twee lagen stof worden boven op elkaar gelegd met behulp van een kettingdraad. Deze draad wordt vervolgens afgesneden en de stoffen worden van elkaar gescheiden. Fluweel wordt dus gecreëerd met draden die verticaal uit de stof steken. Daarom is het essentieel om voor alle stukken die uit hetzelfde patroon komen een gelijke draadrichting te behouden.
Lussen of ribbels kunnen op de stof worden gevormd met behulp van een scheermes. Na het weven worden verschillende behandelingen aan de stof toegepast. Om de pool vast te zetten, wordt de achterkant van de stof vaak gelijmd of met was behandeld. Andere handelingen zoals sprayen, borstelen of trimmen worden soms uitgevoerd om de stof soepelheid en glans te geven.
Merk op dat er verschillende grondstoffen zijn om fluweel te maken, waarvan de meest luxueuze fluweel van zijde is.
Wat zijn de kenmerken van fluweel?
Fluweel wordt gewaardeerd om zijn pluizige uiterlijk, warmte en stevigheid. Zijn weefsel (weving) wordt als complex beschouwd. Het is gestructureerd vanuit een eenvoudig weefsel (ketting- en inslagdraden die elkaar kruisen), waarop een extra draad, de "pooldraad", is bevestigd. De achterkant van het fluweel is glad en mat, terwijl de voorkant is gevormd met haren, glanzend en gemarmerd.
Het "poolfluweel", gebruikt in meubelstoffering, moet worden onderscheiden van "inslagfluweel", dat voornamelijk wordt gebruikt in kleding. Goedkopere stoffen hebben een keperbinding, terwijl de hoogwaardigere stoffen een keperbinding hebben.
Ontdek ons volledige assortiment fluweelstoffen
Fluweel verschijnt in vele vormen. Het is verkrijgbaar in alle prijscategorieën, afhankelijk van de samenstelling, de textuur, de val, het gewicht, de effecten of de bewerkingen. Aarzel niet om fluweelstof per meter te kopen voor je naaiprojecten.
De val van de fluweelstof is belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van een creatie. Deze kan licht, zwaar, soepel of stijf zijn.
Als het gaat om fluweel van polyester of viscose, is de val van de stof meestal licht en laat deze ruimte voor beweging. Dit geldt ook voor stretchfluweel, dat veel wordt gebruikt in de productie van kostuums voor de entertainmentwereld (schaatskostuums, gymnastiekkleding, enz.). De elasticiteit zorgt voor een zeer soepele val.
En om nog meer te ontdekken, bekijk ons uitgebreide assortiment stoffen!
Creëer verwachtingen met je creaties
Relatief eenvoudig om te naaien, is fluweel een stof waarvan de behandeling eenvoudig is. Je zult geen moeite hebben om het te knippen, vast te spelden en samen te stellen (met uitzondering van jersey fluweel dat zachter is). Het maken van fluwelen stukken is voor iedereen mogelijk en de mogelijkheden zijn talrijk! Speel met een breed scala aan fluweel, kleuren en effecten...
Beginners kunnen kiezen voor geribbeld fluweel, dat het gemakkelijkst te verwerken is. Bijvoorbeeld, het toevoegen van een gulp of een onzichtbare ritssluiting is een gemakkelijk uitvoerbare operatie. Fluweelstof heeft het voordeel dat het veel stijl en karakter aan een kledingstuk toevoegt. Omarm verschillende stijlen door te naaien: jas, rok, broek, jumpsuit, enz.
Krijg een originele look door verschillende elementen met finesse en subtiliteit te mixen. Speel ook met verschillende vallen en texturen. Zet ook in op details door fluweel subtiel toe te passen: fluwelen stippen, basisstof van netstof, viscose, kant, enz. Benadruk bijvoorbeeld een afwerking door het toevoegen van zakken, een kraag of een fluwelen bies. Je kunt ook een donkere kleur lint aan je stuk toevoegen, knopen aannaaien, enz.
Voed je naaiprojecten met verschillende inspiraties: je zult veel ideeën en creativiteit vinden op het web, in tijdschriften of in je dagelijkse omgeving! Het belangrijkste is dat je plezier hebt bij het maken van stukken die bij je passen. Herfst-wintermodellen lenen zich bijzonder goed voor het gebruik van dit warme materiaal. Een groot aantal patronen is beschikbaar op onze website.
Het onderhouden van mijn fluweelstof
Wassen van fluweel
Je kunt kiezen voor machinewas of handwas.
Denk eraan om je fluwelen kleding altijd binnenstebuiten te wassen om de delicate uitstraling te beschermen. Controleer de onderhoudsaanduidingen op de labels. Meng geen materialen en was niet warmer dan 30°C. Gebruik een mild wasmiddel, zoals dat voor babykleding wordt gebruikt. Een zachte, fosfaatvrije samenstelling wordt aanbevolen.
Zodra het wassen is voltooid, moet je je stof laten drogen. Om te voorkomen dat het beschadigd raakt, moet je het niet te lang in de machine laten zitten en de voorkeur geven aan luchtdrogen. Hang het op een hanger of leg het plat. Pas op dat je het niet blootstelt aan mogelijke warmtebronnen. Je kunt ook het drogen voltooien door het kledingstuk lichtjes te borstelen wanneer het droog is.
Strijken van fluweel
Heeft je kleding kreukels? Je kunt het fluweel besproeien met stoom met een stoomapparaat, of je strijkijzer op ongeveer 5 centimeter van de stof houden om te voorkomen dat de stof verbrandt. Je kunt ook je kledingstuk een half uur boven een warm bad hangen.
Fluweel blijft ons inspireren sinds de eeuwenoude creatie uit het Oosten. Zowel in de modewereld als in het interieurontwerp vind je het in allerlei vormen: effecten, kleuren, samenstellingen... Fluweel past zich aan elk patroonmodel aan. Dus, aarzel niet om je creativiteit te uiten met Mondial Tissus!