Het cretonnetextiel is een van onze favorieten. En dat is niet voor niets, het stelt je in staat om alles te creëren waar je zin in hebt. Om nooit de draad van je ideeën kwijt te raken, komt dit materiaal naar je toe, zowel in de kledingkast als in de woonkamer. Liefhebbers van natuurlijke materialen zullen worden aangetrokken door een stof die het hele jaar door kan worden gebruikt. Geniet van stukken die door jou zijn bedacht en gemaakt. Ontdek alles wat je moet weten over cretonne om met vertrouwen aan de slag te gaan.
Wat is cretonne?
Aantrekkelijke kenmerken
Cretonne behoort tot de klassiekers! We waarderen het nog steeds vanwege zijn veelzijdigheid. Het past zich aan al je wensen aan, zelfs de meest eigenaardige. Het uiterlijk van cretonnetextiel heeft iets fascinerends. Het onthult een dikke, stevige en korrelige textuur. De textuur en stijfheid geven het altijd een zeer mooie uitstraling.
Bij Mondial Tissus houden we van cretonne vanwege zijn ruwe, matte en natuurlijke uitstraling. Het maakt het mogelijk om een stijl te creëren die zich onderscheidt van andere materialen. De dichtheid en het volume ervan accentueren dit textiel nog meer.
Wist je dat?
Cretonnetextiel kan uiteindelijk worden gemaakt van verschillende natuurlijke grondstoffen zoals linnen, hennep en natuurlijk katoen!
Daarnaast zorgt de stijfheid en de weerstand ervoor dat je stevige stukken kunt maken. Zo kun je lang genieten van het resultaat van je creaties.
Een draad van geschiedenis
De geschiedenis van cretonnetextiel is door de eeuwen heen vaag gebleven. Er is echter één hypothese die zich onderscheidt van de rest. Dit materiaal zou zijn oorsprong vinden bij Paul Creton, een Franse wever uit de 17e eeuw. Afkomstig uit Vimoutiers in Basse-Normandie, zou deze man rond 1640 de beroemde cretonne hebben uitgevonden op basis van linnen en hennep. Later zal hij het maken van puur linnen.
Wat zeker is, is dat de term "cretonne" in 1730 verschijnt. In 1738 wordt bij een verordening bepaald dat cretonnetextiel uitsluitend van linnen moet worden gemaakt. Pas later komt cretonne tot leven door andere natuurlijke materialen te gebruiken, zoals katoen.
Hoe herken je cretonne?
Het gewicht is een goede indicator om cretonnetextiel te onderscheiden van andere materialen. Bijvoorbeeld, het is minder vloeibaar en dikker dan katoenen popeline. Cretonnetextiel is behoorlijk zwaar: ongeveer 140 gram/m².
Een gelijkmatige achterkant en voorkant vullen de unieke identiteit van cretonnetextiel aan. Bovendien onthullen de zichtbare draden en het onregelmatige aspect de charme van deze stof.
Cretonnetextiel is opgebouwd op een keperbinding. Dit proces geeft het een stevig en dicht oppervlak. Het strakke weven bestaat dus uit hetzelfde aantal ketting- en inslagdraden.
Ontdek al onze cretonnetextielstoffen voor je projecten
Onze stoffen cretonne per meter stellen je in staat om aan al je creatieve wensen te voldoen en echt op maat gemaakte stukken te creëren.
Zowel de allermooiste motieven
Onze collectie cretonnetextiel zit boordevol schattige motieven voor de kleintjes. Dansende muizen staan naast katten en eenhoorns of zelfs de sneeuwkoningin en vossen.
Natuurlijk zijn er ook andere motieven voor de groten in onze uitgebreide catalogus van cretonnetextiel. Kubistische of Japanse ontwerpen bijvoorbeeld zullen je zeker aanspreken, net als de stoffen over girl power.
Een fantastisch palet aan kleuren
De kleur zegt veel over onze persoonlijkheid, maar geeft ook de toon aan voor de dag die we gaan beleven. Daarom willen we je een ruime keuze aan kleuren aanbieden, zodat je degene kunt vinden die past bij je idee.
Je vindt dus een echt palet aan pastelkleuren zoals poederroze, lichtgeel of ijsblauw bijvoorbeeld. Levendige kleuren zijn er ook, met referenties in indigo, oranje of fuchsia.
En wat als we je zouden vertellen dat katoen nooit zijn laatste woord zegt? Hier vind je al onze referenties met dit veelgeprezen materiaal.
Realiseer je mooiste naaiprojecten met cretonnetextiel
Een huis met een natuurlijke uitstraling
Vaak gebruikt voor interieurdecoratie, wordt cretonnetextiel gebruikt om beddengoed, lakens of meubelhoezen te naaien. En om gordijnen te maken met een mooie val, raden we je ook aan om cretonnetextiel te gebruiken.
In de keuken kun je met dit materiaal schorten, placemats en zelfs theedoeken maken!
Een garderobe met een unieke stijl
Wil je er uitzien als een avonturier? Cretonnetextiel stelt je in staat om je ideeën voor creatie voor jong en oud tot leven te brengen. Dit materiaal garandeert je een stijl die zowel verzorgd als ontspannen is. Hiermee kleed je je met onweerstaanbare charme.
Cretonnetextiel is zeer geliefd voor kledingstukken die stevigheid of volume vereisen. Jurken, rokken en broeken lenen zich hier goed voor. En voor nog meer fantasie kun je een overall of een hoed van cretonnetextiel naaien.
Cretonnetextiel bij het naaien
Hier zijn enkele essentiële dingen om te weten voordat je aan je naaiproject begint: Was de stof eerst voordat je hem gaat manipuleren en naaien.
Cretonnetextiel is een gemakkelijk materiaal om mee te werken voor beginners: het glijdt niet weg en verdraagt gemakkelijk spelden.
De stof vervormt niet en is niet elastisch.
Houd rekening met brede naadtoeslagen, omdat de stof kan rafelen en soms moet worden afgewerkt.
Gebruik naaimachinenaalden van maat 80 tot 90.
Strijk de naden vooraf om je het leven gemakkelijker te maken.
Wist je dat?
Cretonnetextiel kan worden gewassen in de machine op 40°C. Afhankelijk van het model kun je het ook op 60°C wassen om hardnekkige vlekken te verwijderen.
Ben je klaar om je ideeën tot leven te brengen met cretonnetextiel?