Mousseline, ook wel katoengaas genoemd, heeft veel voordelen en draagt bij aan het geluk van zowel de kleintjes als de groten! Ontdek ons online assortiment dat nu beschikbaar is. Mousselinestof belooft bij te dragen aan bijzondere momenten thuis met het gezin, omhuld door verwarmende en esthetische stoffen. Breng uw projecten tot leven met mousselinestof en naai uw grootste ideeën zelf.
Wat is katoenen mousselinestof?
Oorsprong
Het materiaal werd voor het eerst beschreven in de 13e eeuw door de beroemde ontdekkingsreiziger Marco Polo. Hij zag mousseline in de Noord-Iraakse stad Mosul en noemde de stof naar de stad. Maar eigenlijk komt mousseline uit Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Sinds de ontdekking heeft de stof nooit zijn charme verloren. In Europa, en vooral in Lyon, werd katoengaas al in de middeleeuwen geweven.
Tussen de 17e en 19e eeuw gebruikten ballerina's dit delicate en verfijnde materiaal om hun tutu's te naaien. In die tijd werd mousselinestof populair en modieus. Sindsdien is het gebruik ervan grotendeels gedemocratiseerd. De gebieden mode en interieur hebben ons toegang gegeven tot dit vormbare materiaal met zijn diverse functies en voordelen.
Wist je dat?
Het proces om katoenen mousselinestof te maken door draden te draaien, wordt ook in Japan toegepast. Daar heet de overeenkomstige stof "Karamiori".
Eigenschappen: tussen tederheid en verfijning.
Katoenen mousselinestof staat bekend om zijn lichte, delicate en soepele uitstraling. Het moet echter voorzichtig worden behandeld, omdat het soms kwetsbaar kan zijn. Bovendien is mousseline luchtig en doorschijnend en heeft het de uitstraling van een lichte sluier. Zijn natuurlijke kreukellook geeft het een bijzondere charme.
Dubbele laag mousselinestof - Double Gauze
Het klassieke katoengaas wordt geweven van gespreide en gekruiste draden. Bij de tweelaagse katoengaas, de Double Gauze, worden eenvoudig twee lagen stof op elkaar gelegd, die op regelmatige afstanden met elkaar verbonden zijn door punten die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
Onthoud dat uw stof ondoorzichtiger is naarmate hij meer katoenlagen heeft. Het hangt er dus van af waarvoor u hem gaat gebruiken. Er wordt zelfs gesproken van driedubbele katoengaas, de Triple Gauze. Deze stof is dikker en zwaarder, maar ook stabieler.
Ontdek ons assortiment aan katoenen mousselinestoffen, Double en Triple Gauze.
Kleuren passend bij de tijdgeest
MT Stofferie biedt katoengaas aan in bijzonder trendy kleuren voor uw naaimomenten. Vind dus kleuren die iedereen graag draagt: van oker tot terra cotta tot eendenblauw - u zult niet teleurgesteld zijn in de verscheidenheid aan kleuren.
Mousselinestoffen en Double Gauze van katoen met kwaliteitslabel
Omdat de kwaliteit van een materiaal een prioriteit is, bieden wij mousselinestoffen van katoen aan die zijn gecertificeerd met Öko-Tex of GOTS. Dankzij deze labels, die de kwaliteit van de stof bevestigen, kunt u met een gerust hart winkelen.
Voor elk doel
MT Stofferie biedt een ruime keuze aan stoffen die perfect zijn voor uw naaiprojecten. U vindt bij ons alle stofdiktes, van klassieke mousseline tot Double Gauze en Triple Gauze. En voor meer naai-ideeën ontdek onze andere katoenen stoffen.
Welke projecten kunnen worden gerealiseerd met mousselinestof?
Kindercollectie van mousseline
Katoengaas wordt vaak gebruikt voor het naaien van accessoires of kleding voor baby's en kinderen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld voorbereiden op de komst van een baby door slaapzakken, kleding, een knuffeldoekje of een deken zelf te naaien. Dit materiaal voldoet aan de behoeften van baby's met een gevoelige huid. Bovendien kunt u uw kind ermee bedekken of warm houden.
Vloeiende kleding
Naai zelf lichte sjaals, lange rokken of een jurk van mousselinestof. Zo geeft u uw garderobe in een handomdraai een nieuwe stijl.
Huistextiel
Vandaag de dag is de trend om beddengoed van deze stof te naaien. Laat uw fantasie de vrije loop met een dekbedovertrek van Double Gauze mousseline, dat op alle mogelijke manieren comfortabel is. Beddengoed of zelfs dekens geven u eindeloze naaimogelijkheden.
Bovendien leent mousselinestof zich uitstekend voor knusse dekens voor uw cocooning-sessies thuis. U zult ervan genieten om onder een deken te kruipen die van katoengaas is gemaakt. Afhankelijk van hoe u de mousselinestof naait, kunt u deze naar wens omtoveren tot een sjaal of een strandlaken.
Aan de andere kant is het zeker mogelijk om dit materiaal ook in andere ruimtes dan de slaapkamer te gebruiken. Waarom naait u bijvoorbeeld niet uw nieuwe gordijn van Double Gauze voor uw woonkamer?
Hoe wordt mousselinestof genaaid?
Hier zijn onze 7 MT Stofferie-tips om het gewenste stuk efficiënt uit mousselinestof te naaien:
- Ga voorzichtig en behoedzaam met de stof om: vanwege de extreem fijne weefstructuur en de ver uit elkaar liggende draden kan de stof tijdens het naaien beschadigd raken.
- Bevestig of speld uw mousselinestof vast aan het werkoppervlak. Op deze manier kunt u nauwkeurig en netjes naaien. Let op: vermijd naaien op een houten of ruw oppervlak, omdat de katoengaas daar kan vastlopen.
- Wat betreft de spelden, raden we u aan zeer dunne spelden te kiezen die geschikt zijn voor deze gevoelige stof.
- Als u een patroon gebruikt, moet u ook een markeringwiel gebruiken om te voorkomen dat de mousselinestof verschuift.
- Kies voor een scherpe en fijne schaar. Zo voorkomt u dat de katoengaas gemakkelijk rafelt.
- Geef de voorkeur aan de Franse naad voor transparante mousseline. Deze techniek is eenvoudig toe te passen en u kunt genieten van een esthetisch resultaat. Als de mousseline voor uw smaak te doorzichtig is, kunt u altijd een extra voering van batist gebruiken en het probleem is opgelost.
- Materiaal: Kies vooral dunne naalden en katoengaren. We raden een machinestikselinstelling aan van bijvoorbeeld 2 mm.
Hoe onderhoud je katoengaas?
Zoals altijd geldt: was uw stof voor voordat u gaat naaien. Zo voorkomt u van tevoren dat deze krimpt, vervormt of afgeeft. Omdat katoengaas gevoelig is, moet u het wassen in het fijne wasprogramma op 30° in de wasmachine. Voor de zekerheid kunt u ook een waszak gebruiken.
Wat het drogen betreft, is niets eenvoudiger: u kunt de mousselinestof aan de lucht laten drogen, zonder direct zonlicht, op een plat oppervlak. Wat is het voordeel? U hoeft ze zelfs niet te strijken, want hun charme ligt in hun natuurlijke kreukellook.
Bent u klaar om de sprong te wagen en te naaien met katoengaas?